Monday, September 9, 2024

# BANKING & IT, PERCENTAGES

#### BANKING & IT, PERCENTAGES

Question 1 of 25.

1. 120
2. 104
3. 112
4. 108

### B. Rs.104

1.08x = 1404
x = 1300
The reduction of the price of the watch = 104

Question 2 of 25.

1. 50
2. 40
3. 36
4. 48

### 50

Commission up to 10000 = 10000 * 8/100 = 800
Ratio = 2x:x ; Commission = 2x, Bonus = x ;
Bonus = 950 – 800 * 1/3 = 150 * 1/3 = 50

Question 3 of 25.

1. 3400
2. 3500
3. 3100
4. 3200

### 3200

Let there are X books in the library.
Hindi books = 60% of X = 60X /100 = 0.6X
Remaining Books = X – 0.6X = 0.4X
English books = 40% of reaming books = 60% of 0.4X = 0.24X.
Malayalam Books = X-0.6X -0.24X = 0.16X
Given,
0.24X = 4800
X = 4800/0.24 = 20000
Malayalam Books = 0.16X = 0.16*20000 = 3200.

Question 4 of 25.

1. 40%
2. 50%
3. 80%
4. 60%

### 50%

200 + 20% of 200 = 240
240 + 25% of 240 = 300
Required percentage = 300 – 200/200 * 100 = 50%

Question 5 of 25.

1. 362
2. 412
3. 396
4. 428

### 396

Total employees = 1800
female employees = 40%
male employees = 60%
50% of male employess = UG graduates = 30%
Female employees who are UG graduates = 22%
22% of 1800 = 396

Question 6 of 25.

1. 5.6%
2. 3%
3. 6.2%
4. 5%

### 3%

Total voters on the voter list = x
0.51x + 0.51x – 4800 = 0.70x – 1600
1.02x – 4800 = 0.70x – 1600
x = 10000
Votes of the loser candidate = 5100 – 4800 = 300
Percentage votes of the loser candidate = 300/10000 * 100 = 3%

Question 7 of 25.

1. 15000
2. 18000
3. 16000
4. 14000

### 15000

The monthly income of Shyama and Kamal => S + K = 28000 —(1)
Shyama’s income = x; Kamal’s income = 28000 – x.
K = 120/100 * S —(2)
S’s new income = (28000 – x)*112.5/100
K’s new income = x * 125/100
(28000 – x)*112.5/100 = x * 125/100
x = 12000
New Income of Shyama = 125% of 12000 = 15000

Question 8 of 25.

1. 32%
2. 50%
3. 60%
4. 44%

### 44%

40*1/100  : 60*2/100 : 35*3/100 = 0.4:1.2:1.05
Overall % =100* [0.4+1.2+1.05]/1+2+3 = 265/6 = 44.16 = 44%

Question 9 of 25.

1. 900kg
2. 850kg
3. 960kg
4. 920kg

### 960kg

Quantity of water in 300 kg dry fruits, = (20 /100) *300 = 60 kg
Quantity of fruit alone= 300-60 =240 kg
25 kg fruit piece in 100 kg fresh fruits
For 240 = (100 *240)/25 = 960 kg.

Question 10 of 25.

1. 40
2. 35
3. 10
4. 30

### 40

Let the price of two articles are 3X and 4X.
After increment the ratio will be:
110% of 3x/(4X+4) = 3/4
x=10
Thus the CP of second article = 4X = 4*10 = Rs. 40.

Question 11 of 25.

1. 36
2. 35
3. 48
4. 60

### 48

let original price is x rupees per kg
1200/(4x/5) – 1200/x = 5
We will get x = 60, so reduced price = (4*60)/5 = 48

Question 12 of 25.

1. 10000
2. 12500
3. 15000
4. 17500

### 12500

21600 = P*(1 + 20/100)^3

Question 13 of 25.

1. 70000
2. 80000
3. 85000
4. 95000

### 80000

Males and females are 3x and 7x respectively
(3x)*75/100 = 18000. X = 8000
so total population = 10*8000 =  80000

Question 14 of 25.

1. 4%
2. 2%
3. 3%
4. 5%

### 4%

Weight of A and B are 3x and 5x.
Initial weight before increase = (132*100)/110 = 120
8x = 120. X = 15
Initial weight of A and B are 45 and 75 kg respectively.
New weight of A = 54 so weight of B = 132 – 54 = 78.
So % increase = [(78-75)/75]*100 = 4 %

Question 15 of 25.

1. 64%
2. 66%
3. 68%
4. 70%

### 68%

Do these type of question by taking 100 litre
water = 80ltr and 60ltr in first and second mixture respectively
now percent of water  = [(80*4 + 60*6)/1000]100 = 68%

Question 16 of 25.

### Fate smiles ...... those who untiringly grapple with stark realities of life.

1. over
2. with
3. on
4. round

Question 17 of 25.

### Catching the earlier train will give us the ...... to do some shopping.

1. possibility
2. chance
3. luck
4. occassion
Question 18 of 25.

### The grapes are now ...... enough to be picked.

2. mature
3. ripe
Question 19 of 25.

### If you smuggle goods into the country, they may be ...... by the customs authority

1. confiscated
2. punished
3. fined
4. possessed
Question 20 of 25.

### Rohan and Rohit are twin brothers, but they do not look ......

1. likely
2. unique
3. different
4. alike
Question 21 of 25.

1. 26
2. 23
3. 20
4. 22

### 22

This is an alternating number of subtraction series. First, 2 is subtracted, then 4, then 2, and so on.

Question 22 of 25.

### CUP : LIP :: BIRD : ?

1. Grass
2. forest
3. beak
4. bush
Question 23 of 25.

### Statement: Medicine ‘P’ is a drug which is causing ripples in the medical field.

Assumptions: I. No other drug is causing ripples in the medical field.
II. Medicine ‘P’ is a great drug.

1. If only assumption I is implicit.
2. If only assumption II is implicit.
3. if either I or II is implicit.
4. if neither I or II is implicit
5. if both I and II are implicit.
Question 24 of 25.

### To approach this question, use a sentence: “A ______ could not exist without ______.” Find the word that fits in.

CHAMPION

1. running
2. swimming
3. winning
4. speaking
Question 25 of 25.

### Which word is the odd man out?

1. hate
2. fondness
3. liking
4. attatchment

#### Next question 1 of 25

All 25 questions completed!

# Want more stuff like this?

Don`t worry, we don`t spam

Give your feedback after the test

Mail: [email protected]

For daily updates on current affairs, newspaper analysis, UPSC, Banking related guidance follow our telegram channel: https://t.me/joinchat/AAAAAEoG_FEKxs2BQywEBg

Previous article
Next article

#### 1 COMMENT

1. Good quality questions coc….I got 18/25 and 3 questions i got the solution correct but the page keeps on moving…so accidentally i marked them wrong…. please put more quizzes of this type…add more reasoning questions